sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Vegaaninen banaanikeikauskakku


Tätä kakkua kannattaa testata, kun kotoa löytyy pari ylimääräistä parhaat päivänsä nähnyttä banaania. Silloin hedelmäliha on sopivan makeaa täytteeseen. Kakku on muuten mielettömän mehukasta ja ihanan pehmeää ihan pelkältä taikinaosioltaankin. Rupesin heti miettimään, että sovellan joskus vielä kakkutaikinaohjetta esimerkiksi muffinsseihin, koska se sopisi rakenteensa puolesta niihin täydellisesti. Juuri tämän kaltaista kakkuohjetta olen kaipaillutkin, jossa itse taikinaosuus ei jää liian kuivaksi tai mauttomaksi. Kiitos kuuluu varmaankin soijajogurtille, joka on kyllä uskomattoman monikäyttöinen kaveri!

Ohjeen löysin Celine Steenin ja Joni Marie Newmanin kirjasta "Vegaanikeittiön käsikirja", jonka ensin lainasin kirjastosta, mutta ihastuttuani monipuolisiin resepteihin, päätin hankkia sen myös omaksi. Eipä ole kaduttanut. Varmasti blogin puolella tullaan nautiskelemaan vielä usein kyseisen kirjan herkullisista taidonnäytteistä!

MITÄ TARVITSET:

Täyte:

reilu 2 dl fariinisokeria
½ dl vegaanista margariinia (itse käytin sinistä Keijua)
½ tl kanelia
(2 rkl tummaa rommia [jätin itse pois])
2 kypsää banaania

Kakku:

reilu 1 dl vegaanista margariinia
vajaa 2 dl ruokosokeria (tavallinen käy myös)
½ dl pellavansiemenrouhetta (laitoin tilalle mantelijauhoa)
3/4 dl lämmintä vettä (jos laitat pellavansiemenrouhetta)
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoa (voi käyttää myös täysjyvää, ainakin osin)
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
ripaus suolaa
reilu 1 dl soijajogurttia (käytin Alpron luomu maustamatonta)

Tarjoiluun:

vaniljakaurajäätelöä

TEE NÄIN:

1) Kuumenna uuni 180 asteeseen ja voitele halkaisijaltaan 20-senttinen kakkuvuoka.

2) Sekoita fariinisokeri, margariini ja kaneli pienessä kattilassa keskilämmöllä. Seos on valmis, kun margariini sulaa ja seos on tasaista. Kaada seos kakkuvuoan pohjalle.

3) Leikkaa banaanit viipaleiksi ja asettele vuokaan fariiniseoksen päälle.

4) Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. (Sekoita pellavansiemenrouhe lämpimään veteen ja vatkaa vähitellen margariiniseoksen joukkoon.)

5) Yhdistä jauhoihin leivinjauhe, sooda, suola ja vaniljasokeri. Sekoita erissä margariinivaahtoon.

6) Hämmennä joukkoon soijajogurtti ja lusikoi valmis taikina banaanien päälle varovasti.

7) Paista n. 45-55 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea ja keskelle työnnetty puutikku ei nappaa mukaansa löysää taikinaa.

8) Anna jäähtyä n. 10 minuuttia, jonka jälkeen irroita kakun reunat veitsellä irti vuoasta. Kumoa tarjoilulautasella ja nauti kaurajäätelön kanssa.

5 kommenttia:

  1. Ihanaa! Tätä täytyy joskus kokeilla. Banaani on ehdottomasti suosikkiraaka-aineitani! Minäkin käytän yleensä soijajukurttia leivonnassa ja mielestäni se antaa tosi hyvän rakenteen ja mehevyyden leivonnaisille. Teit ohjeesta vieläkin mielenkiintoisemman vaihtamalla pellavat manteliin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kiva, kun piipahdit kommentoimaan! Kakku todella on testaamisen arvoinen, suosittelen ehdottomasti. Itsehän en malttanut edes odotella kypsempää banaanisatoa, vaan nakkasin tuoreesta tertusta pari uuniin mehevöitymään.

    Kävin kurkkaamassa myös blogissasi. Liityin lukijaksi, kivoja ohjeita sinulla!

    VastaaPoista
  4. ohops, jotenkin tuo kommenttini oli tuplaantunut. Poistin toiston. Minäpä yritän myös alkaa lukijaksi, aiemmin ei ole minulla tuo oikein toiminut. Katsotaan miten nyt käy...

    VastaaPoista
  5. Onnistuihan tuo liittyminen! Tervetuloa mukaan! :)

    VastaaPoista

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!