tiistai 21. toukokuuta 2013

Vegemunakkaasta on moneksi

En koskaan ole ollut perinteisen kananmunakkaan ystävä, sillä aika usein kananmunan maku työntyy koko hässäkästä läpi liiallisen voimakkaana pilaten koko ruokalajin. Ehheh, munakkaan tietysti on ehkä tarkoitus maistua kananmunalta, mutta kun meikäläinen ei siitä paistetun munan mausta oikein pidä, ei munakkaita ole liiemmin meillä paisteltu. Onneksi vegemunakas pelasti ja palautti perheemme ruokavalioon tämän pikaruokien ykkösen!

Kananmunat kiistatta ovat kyllä etenkin joidenkin leivonnaisten kohdalla hankalasti korvattavia, enkä muutenkaan ole lähdössä niiden käytön suhteen nollalinjalle. Silti huomaan mieluusti tekeväni nykyisin niin leivonnaiset kuin ruoatkin ilman kananmunia korvaten ne jollakin kasviperäisellä tuotteella, kuten soijamaidolla, soijajauhoilla tai muulla vastaavalla. Ehkä koko ruokafilosofiaamme parhaiten kuvastaakin sellainen fraasi kuin "Mitä vähemmän eläinperäistä, sen parempi!". Silti kaiken kuorruttaa tietynlainen rentous, joka tarkoittaa sitä, ettei tässä hautajaistunnelmaa aleta viritellä, vaikka joskus tehtäisiin vaikka marenkia. Sama pätee kalansyömiseen. Periaatelinjaus on se, ettei kalaruokia juuri kotona valmisteta, mutta kalaa voidaan syödä kylässä tai vaikka ravintolassa. Lapsihan syö päiväkodissa kala-kasvislinjauksen mukaisesti. 3-vuotiaan (kala)kasvisruokavaliosta pitäisikin kirjoittaa ihan oma postauksensa. Siirtymävaiheeseen kun on kuulunut monenmoista pohdintaa, jonka jakaminen julkisesti voisi hyvinkin auttaa jotakuta samassa tilanteessa olevaa tai sellaista, joka harkitsee perheensä ruokavalion muuttamista liharuokailuista vegeilyyn. Hups, ehdin intoutua hieman sivuraiteille, joten asiaan.

Kesäkurpitsa-kurpitsansiemen-vegemunakas

Uuden ruokavalion myötä suuri lempi onkin syttynyt vegemunakkaaseen, jonka pääraaka-aineena käytetään moneen taipuvaa, ravintopitoisuudeltaan mahtavaa ja erinomaisen makuista kikhernejauhoa. Kikherneet sisältävät runsaasti arvokasta kasviproteiinia ja erityisesti lysiini-aminohappoa, jota harvakseltaan esiintyy kasvikunnan tuotteissa. Niistä tehty jauho on myös hyvä B6- ja B9-vitamiinien, magnesiumin ja raudan lähde. Kannattaa ilman muuta kokeilla, vaikka ei olisikaan vege.

Mitä vähemmän eläinperäistä, sen parempi!


Vegemunakas on siitä hieno juttu, että aivan kuten kananmunakaskin, se taipuu moneksi ja valmistuu pikana. Perinteiseen kananmunakkaaseen verrattuna se kuitenkin on selvästi terveellisempi, sillä kolesteroliaan vahtivan (that would be me) ei tarvitse tuskastella kikhernemunakkaan syömisen kanssa lainkaan. Päinvastoin, antaa mennä vaan, sillä kolesterolia siinä ei ole lainkaan, mutta kolesterolia laskevaa kuitua 15,5%. Kikhernejauhoa voi ostaa esim. Ruohonjuuresta ja Ekolosta, mutta myös useista fitness-tyyppisistä nettikaupoista. Kannattaa vertailla hintoja, sillä niissä on isoja eroja.

MITÄ TARVITSET PERUSTAIKINAAN:

1,5 dl kikhernejauhoa
2 dl vettä
vajaa tl kasvisliemijauhetta
1 rkl oliiviöljyä, avokadoöljyä tms.
mustapippuria muutama pyöräytys myllystä
paprikajauhetta

TEE NÄIN:

1) Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan turvota viitisen minuuttia.
2) Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lorota pannulle runsaasti oliiviöljyä. Kaada munakastaikina pannulle ja anna hyytyä.
3) Kun munakkaaseen tulee muutamia kuplia keskelle, se alkaa olla kääntämiseen valmis. Kokeile vielä reunoista ennen kääntöä, että lätty on riittävän paistunut kääntämistä varten.
4) Paista vielä toiseltakin puolelta kullanruskeaksi ja nauti vaikka raikkaan salaatin kanssa.

VINKKEJÄ:

Munakkaan saa äkkiä ruokaisammaksi lisäämällä siihen esim.:

paistettua sipulia,kesäkurpitsaa, sieniä, parsakaalia, herneitä, siemeniä, pähkinöitä, perunaa, porkkanaa, tofua tai vaikka juustoa. Vain mielikuvitus on rajana! 

Munakas paistuu nopeasti, joten kasvikset ja muut lisukkeet kannattaa freesata pannulla etukäteen ja lisätä vasta sitten mukaan taikinaan ja antaa sitten paistua koko munakashässäkän pannulla samaan aikaan. Munakkaan saa siis äkkiä muuntamaan makuaan niin erilaisten täytteiden kuin avantgardistisen maustamisen myötä. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa (mutta ei pohjaan)!